Heup, bekken en heupgewricht.

Toen ik met feldenkrais begon was ik al fysiotherapeute en het bottententamen was een belangrijk opleidingsmoment en dat zat er dan ook geheid in. Toen we in de feldenkraistraining met het voelen van het heupgewricht bezig waren, merkte ik dat mijn idee over waar het in mijn lichaam zat heel anders was. Ik moest echt een stuk hoger voelen dan waar ik dacht dat het zat.

Meer helderheid krijgen over waar het skelet is en vooral waar het scharniert maakt bewegen zoveel gemakkelijker! Bewegen vindt juist plaats op die scharnierplaatsen, de gewrichten. Dus daar helder in zijn helpt licht te bewegen.

Omgekeerd kun je ook zeggen: als je innerlijk beeld niet klopt beweeg je veel zwaarder. Veel klachten hangen hiermee samen. Voor ik aan de feldenkraistraining begon voelde bewegen aan alsof ik altijd tegenwind had. En zwemmen voelde aan alsof ik door stroop heen moest duwen. En ik had veel klachten!

Feldenkraisbewegingen zijn prachtig om je te helpen meer helderheid in je eigen lichaam te krijgen en vooral in het skelet en waar het skelet scharniert. Vervolgens ga je al bewegend het vergrootte gemak in dat bewegen ervaren. Daarna kun je het weer loslaten en vertrouwen dat je brein je bewegingen blijft aansturen op die nieuwe, gemakkelijkere manier. Het is een fout herstellen in de kaart die je van je eigen lichaam hebt gemaakt. Hoe accurater de kaart, hoe makkelijker en vloeiender je beweegt. Als je dus de relaties tussen de botten via je gewrichten voelt, verbind je je feitelijk rechtstreeks met je brein.

Dit voorjaar wil ik de wekelijkse lessen in eerste instantie focussen op het bekken en het heupgewricht. En dat begint met de taal. Wat betekent het als iemand zegt: ‘Ik heb een nieuwe heup.’ Deze uitspaak is eigenlijk een foute vertaling van het Engelse ‘total hip’ wat een vervanging betekent van het heupgewricht, het gewricht tussen bovenbeen en bekken. Je zou dus ook moeten zeggen ‘Ik heb een nieuw heupgericht gekregen.’ Het heupgewricht is een kop-komgewricht. Een ‘total hip’ betekent dat de kop en de kom zijn vervangen door een vervangend materiaal. De kop hoort bij je dijbeenbot en de kom zit in je bekkenbot. Als je je been beweegt, beweegt de kop in de kom.
Het meest eigenaardige van het heupgewricht is dat het zo diep vanbinnen zit. Geen enkel gewricht in ons lichaam zit zo verstopt als het heupgewricht.

Het heupbeen of heupbot is het woord voor een gehele bekkenhelft. Samen met de andere helft, dus het andere heupbeen en het heiligbeen vormt het het bekken. Het bekken is dus samengesteld uit 3 delen: linker en rechter heupbot en aan de achterkant als sluitstuk het heiligbeen, wat weer een onderdeel is van je wervelkolom. Het heupbot bestaat ook weer uit 3 delen, wat pas volledig samengegroeid is in de peuberteit: je schaambeen aan de voorkant, je zitbot aan de onder- en achterkant en het darmbeen aan de zij- en bovenkant. Het dragen van je kind op je heupen betekent dus dat je je kind op je bekkenrand laat zitten.

Meer ervaren en voelen van het bekken als geheel maakt bewegen super gemakkelijk. In het bekken-buikgebied zit je zwaartepunt, ongeveer 3 cm. onder je navel en dan tussen buikwand en de achterkant van het heiligbeen. Dat valt ongeveer samen met het energiepunt uit de Oosterse filosofieën: het onderste dantien punt, waarvan de energie ki, chi of prana, zich in alle richtingen verspreid door je lichaam. Het wordt ook wel je midden of je centrum genoemd.
Bewegen vanuit je centrum helpt je enorm in het vinden van gemak, maar ook in het ervaren en laten stromen van je energie. En wie wil dat niet ervaren!

Omdat dit echt niet de gemakkelijkste materie is kan ik me voorstellen dat het vragen oproept. Ik nodig je uit die vragen ook echt te stellen. Gebruik daarvoor het commentaarveld hieronder. Want de vragen die jij hebt, hebben vast meer mensen. En mijn antwoord wordt dan voor iedereen zichtbaar.

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie