Vijf fabels over onze houding – deel 2

De vorige keer heb ik geschreven dat er vijf fabels over de houding heersen en heb ik laten zien hoe we de zwaartekracht kunnen gebruiken om ons overeind te houden. In dit blog zal ik ingaan op de overige vier fabels.

2. Om rechtop te zitten moet ik mijn spieren gebruiken

houding, dynamisch, natuurlijk, actief, gemak

kinderen zitten met zoveel natuurlijk en vanzelfsprekend gemak, dat kunnen volwassenen ook!

Regelmatig strekken mensen zich op om rechtop te zitten of staan. Daarvoor rekken ze zich uit langs hun wervelkolom. Waar ze zich niet van bewust zijn is, dat je dat alleen kunt doen door je met kracht je af te duwen van de stoelzitting met je zitbotten en/of van de grond met je voeten. Door dat te doen is je lichaam verstard in de spieractie en niet meer gemakkelijk beschikbaar voor beweging. Als deze actie onbewust wordt, omdat het zo’n gewoonte is geworden dat je het niet meer merkt, zet je deze actie vaak ook in je slaap voort. Door je hier meer bewust van te worden en je skelet meer als dragende kracht te ervaren, hoef je veel minder te doen om rechtop te zijn, zodat je weer kunt ontspannen in je spieren. Daardoor ben je ook meteen weer veel vrijer om te bewegen.

3. Zitten = stilzitten

Als je zit laat je je via je bekken door de stoelzitting dragen. Vaak leunen we tegen de rugleuning van een stoel, waardoor je wat meer naar achter rolt in je zitbotten of zelfs heel veel. Je bekken is echter het deel dat het zitten dynamisch maakt. Als het de ruimte krijgt om naar voor of achter te kunnen rollen en je je gewicht ook meer naar rechts en links kunt verplaatsen, kun je meer dynamisch zitten. Ook kun je gebruik maken van de ruimte in je buik en de energiepunten die daar zijn om dat dynamische karakter te ondersteunen.

4. Mijn rug moet me overeind houden

Belangrijke factor in onze houding is de wervelkolom. Als het goed is rusten de wervels in de wervellichamen op elkaar als een blokkentoren. Je wervelkolom loopt door je bekken door middel van het heiligbeen. Als je je bekken op de juiste plek in de zitbotten draagt, zijn de wervellichamen precies ten opzichte van elkaar gestapeld. Deze plek is het beste voelbaar in je bekkenbodem: iets meer naar voor dan de verbinding in je bekkenbodem tussen je zitbotten. De voorkant van de lendenwervels zit wel tot halverwege in de buik. De wervelkolom zit dus veel meer naar binnen dan wat we van de wervels voelen in onze rug. Dat voor te stellen laat ook makkelijker zitten.

Als je je bekken en wervelkolom op de juiste manier hun werk laat doen, ben je je veel meer bewust van je ruimtelijke vorm. Hoe meer je het als ruimte kunt voelen in plaats van als voorkant of achterkant, hoe gemakkelijker het zitten wordt. En staan is in mijn optiek zitten op je benen en kan dus met hetzelfde gemak.

5. Met mijn schouders naar achter help ik mezelf rechtop zitten

Hoe vaak hebben we in ons leven niet gehoord: zit recht, schouders naar achteren of variaties hierop. Het is echter een vergissing om aan te nemen dat je schouders je moeten helpen met je rechtop zijn. Het werkt wel, je schouderbladen duwen namelijk van achter tegen je borstkas aan, wat een meer opgestrekt gevoel geeft. Maar het heeft een groot nadeel. Je schouderbladen behoren bij je schouders en dus bij je armen en niet bij je romp. Je schouderbladen geven je armen hun bewegingsvrijheid. Als je ze inzet in het rechtop zijn heb je ze niet meer beschikbaar voor de armbewegingen. Mensen die dit gewoontegetrouw en dus ongemerkt doen krijgen op den duur pijn in hun schouders. Hun schouder moet het schouderblad meetrekken tegen de spieractiviteit van het rechtop zijn in. En dus is er voortdurend stress in het schoudergewricht.

Door het ontrafelen van deze fabels kun je zoveel natuurlijker en gemakkelijker zitten. Dat is wat ik mensen in mijn lessen laat voelen. Vandaar uit vertalen we het naar staan. Ik hoor graag van je als iets niet helder is. Schrijf je reactie of vragen in het commentaarveld hieronder of via de replyknop bovenaan het blog. Ik hoor het natuurlijk ook graag als dit blog je op ideeën brengt over je manier van zitten of staan.

, , , ,

10 Responses to Vijf fabels over onze houding – deel 2

  1. irene wanner 03-02-2014 at 12:44 #

    Lieve Tjitske,
    wat mooi om je woorden te lezen. Verhelderend en duidelijk. Als mensen nou maar vaker de moeite zouden nemen daar wat tijd aan te besteden. Jij hebt mooie lessen genoeg om de boodschap in het lichamelijke te trekken en dáár het inzicht in onszelf te vergroten. Scheelt een boel ongemak, op termijn..Wat zou het heerlijk wezen wanneer we eerder iets voor onszelf gaan doen dan wanneer we pijn hebben of dingen niet meer kunnen.. Als we tijd, geld en moeite in onszelf gaan investeren. Tijdig, bij voorkeur.
    Veel plezier dat weekend!
    collegiale groeten, iRene

    • feldenkraiscentrumutrecht 03-02-2014 at 16:01 #

      Dank je voor het compliment, Irene! En wat je daar zegt is helemaal waar. Laatst zei iemand: het is investeren in jezelf. Dat vond ik een hele mooie en rake opmerking. Als je het op die manier kunt bekijken is het de investering in tijd en geld dubbel en dwars waard!

  2. Henk Muis 03-02-2014 at 13:32 #

    Fijne & informatieve blog Tjitske, bedankt! Ik ga er mijn voordeel mee doen.

  3. Margreet Bouwmeester 03-02-2014 at 16:14 #

    Interessant en herkenbaar. Bewustwording van beweging is supergaaf en zeer aan te bevelen voor velen.

    • feldenkraiscentrumutrecht 03-02-2014 at 22:22 #

      Hallo Margreet,
      Fijn om te horen dat je zulke goede ervaringen hebt met feldenkraislessen. Ik kan er zelf zelfs na meer dan 30 jaar nog steeds enorm van genieten. En het levert ook altijd weer op. Dat vind ik het meest gave!

  4. Angèle van Tilburg 03-02-2014 at 17:19 #

    Mooi verwoord. En enorm herkenbaar. Bovenstaande punten deel ik dagelijks in mijn Centered Riding lessen ( paardrijden vanuit je midden), fijn om het nu eens net wat anders verwoord weer opgeschreven te zien. Dank je wel.

    • feldenkraiscentrumutrecht 03-02-2014 at 22:10 #

      Hallo Angèle,
      Leuk om van je te horen. Ja, dat moet wel hetzelfde principe zijn als in Centered Riding. Het is het dichtst bij simpel en natuurlijk en gecentered zitten. Ik ben benieuwd hoe jij het dan verwoord. Dank je voor je reactie!

  5. Esther 03-02-2014 at 19:02 #

    Dag Tsjiske,
    Heldere uitleg. Ik hoor bekende dingen in relatie tot wat ik bij yoga leer.
    Kun je in volgende blogs iets zeggen over de houdingsspieren versus de bewegingsspieren, en misschien ook iets over de bekkenbodemspieren in relatie tot houding.
    Groet,
    Esther

    • feldenkraiscentrumutrecht 03-02-2014 at 22:18 #

      Hallo Esther,
      Dank je en fijn dat je het herkent. Dat is altijd prettig als het elkaar niet tegenspreekt. Ik zal eens kijken of ik iets met je vragen kan. Leuke vragen in ieder geval, ik weet alleen niet of dat een heel blog nodig heeft.

Geef een reactie