‘Hoe kan zitten zó gemakkelijk zijn?’

Wil jij ook met gemak achter je bureau zitten zonder moe te worden of pijnklachten te krijgen?
Wil jij ook voelen dat je zittend in je kracht kunt blijven, geaard kunt zijn en in verbinding?
Wil jij ook voelen dat zitten dynamisch is in plaats van statisch rechtop zijn?

Dat is wat ik via zoom met jou aan wil werken in het weekend van 17 en 18 juli 2021.
Het gaat over hoe je de kwaliteit van het zitten kunt veranderen. We hebben veel gedachten over ‘goed zitten’ wat een programma in je brein creëert wat makkelijk en prettig zitten in de weg zit. ‘Zit rechtop en schouders naar achteren’ is nog steeds een geliefd programma bij veel mensen die mijn hulp inroepen. Maar wat is eigenlijk ‘goed’ zitten? En hoe kun je het gemakkelijker en vanzelfsprekender en vooral moeiteloos doen? Daar gaan we mee aan de slag.

We gaan eerst een aantal bewegingen maken die je helpen om los te komen van je programma’s. Daarna hebben we het over je mindset met betrekking tot zitten en geef ik je anatomische uitleg over de verschillende botdelen en gewrichten die het zitten kunnen vergemakkelijken, maar ook heel goed kunnen belemmeren. Daarna doen we bewegingen in zit om alles bij elkaar te brengen en ons zitten gemakkelijker en simpeler te voelen worden. Vooral als je kunt gaan voelen dat zitten vooral betekent: je laten dragen door de stoel waarop je zit in plaats van vanuit de spieren in je romp.

Maximum deelnemers: 24

Kosten: 136,00 € (tariefgroep A) / 170,00 € (tariefgroep B)*, voor beroepsmatig geïnteresseerden 205,70 € (incl. BTW). Te voldoen voor 15-7-21.

Tijd:      beide dagen 10.00-16.00 uur. Zoomtijden: 10 tot ongeveer half 12, pauze van 20 minuten en dan door tot 1 uur. Ruime lunchpauze, zodat we om 2 uur weer verder gaan met een theoretisch deel en nog een beweging tot 4 uur.

Aanmelden: vul hieronder je gegevens in en je bent aangemeld. Betalen kan door een van de betaallinkjes te gebruiken op de bevestigingspagina. Je krijgt ook automatisch een e-mail toegestuurd.

In een post van dit programma kreeg ik een aantal reactie. Ik denk dat deze zeer interessant zijn, omdat mijn workshop mogelijk bij jou diezelfde reacties oproept.

Reactie 1: ‘Heel belangrijk om goed te zitten, anders krijg je last van je rug.’

Mijn antwoord: Zeker belangrijk, maar mijn ‘goed’ zitten is min of meer cynisch bedoeld. Mijn ‘gemakkelijk’ zitten gaat juist meer vanuit je binnenruimte en vanuit hoe we het eigenlijk oorspronkelijk in onze genen hebben.
Juist als je daar zit, zit je geaard, stroomt je energie beter, kun je gemakkelijker verbinding voelen met anderen om maar een paar ‘neven’-effecten te noemen.

Reactie 2: ‘Daar had ik laatst nog een discussie over met mijn man. Hij gaat steeds meer onderuit zitten op de bank (zodat hij voorbij zijn zitbotjes zit/hangt) en volgens mij is het toch beter om wat rechterop te zitten.’

Mijn antwoord: Onderuithangen op de bank is prima. Het is een van de vele variaties die mogelijk zijn. Dan laat je de bank niet alleen je zitvlak dragen maar ook (een deel van) je rug.
In actievere acties, bijvoorbeeld als je eet, is het zitten op je zitvlak een stuk prettiger. Alleen al omdat je spijsvertering dan meer ruimte krijgt. Ook bij computerwerk en andere zittende activiteiten, is dat wenselijk. Het rechtop is niet per se een ‘rechtop houden’ maar een je laten dragen in je skelet. Dat is niet recht, ik gebruik daarom nooit de term rechtop zitten, maar op je gemak zitten. Rechtop is onze cerebrale constructie en een spierprogramma. Fijn als je dat juist los kunt laten.

                Reactie hierop: ‘Mijn man is blij met je!’

            Mijn antwoord hierop: Hahaha en jij? Maar zeker fijn om te horen en jij kunt hem daar waarschijnlijk nu ook makkelijker in laten, denk ik. Maar als zitten op een gewone stoel lastig voor hem is en hij dan ook onderuit zakt, dan belast hij zijn rug op een manier die mogelijk op de duur problemen geeft.

                Reactie: ‘Ik vind ’t een mooie ontdekking.’

Reactie 3: ‘Goed om daar eens over na te denken, Wat zijn de gevolgen als je ‘niet goed zit’?’

Mijn antwoord: Mijn gebruik van ‘goed’ zitten is eigenlijk een beetje cynisch bedoeld. Mijn ‘gemakkelijk’ zitten gaat juist meer vanuit je binnenruimte ervaren en vanuit hoe we het eigenlijk oorspronkelijk in onze genen hebben.
Juist als je daar zit, zit je geaard, stroomt je energie beter, kun je gemakkelijker verbinding voelen met anderen om maar een paar effecten te noemen.
Gevolgen van het proberen goed te zitten is een onnodig aanspannen en maakt dan allerlei gevolgproblemen zoals rugklachten, schouderklachten en nekklachten.

Reactie 4: ‘Belangrijk om bewust bij stil te staan.’

Mijn antwoord: Bedankt voor je reactie! Alleen stilstaan is niet genoeg, daar verander je niet je ingeprogrammeerde houdingsprogramma mee. Het is nog leuker als je in plaats van er bij stil te staan met je bewustzijn wat je nu hebt, je jezelf laat uitdagen en buiten je comfort zone stapt en mee komt doen! 😊 De feldenkraisbewegingen geven je zeker nieuwe mogelijkheden en een ander bewustzijn over hoe zitten ook kan zijn!

Reactie 5: ‘Mooi, je laten dragen door de stoel.’

Mijn antwoord: Zeker, het maakt het leven een stuk gemakkelijker en je hebt je rug en armen vrij voor bewegen in plaats van dat ze de hele tijd meehelpen met het ‘rechtop’ zijn. Het is lekker dynamisch!

Heb jij ook vragen: Dat kun je doen via feldenkraiscentrumutrecht@lombok.nl.

Betalingen overmaken naar: NL60 ASNB 0706 8468 42 t.n.v. Feldenkraiscentrum Utrecht.

*  A netto-inkomen per maand tot 1500,00 €                    
B netto-inkomen per maand boven 1500,00 €

Annuleringsregeling: Voor al mijn activiteiten geldt dat je het gehele cursusgeld verschuldigd bent bij annulering binnen 10 dagen voor aanvang of gedurende de cursus. Je betaalt echter slechts 25,00 € administratiekosten als je iemand vindt die je plaats en de betaling overneemt of als je eerder dan 14 dagen voor aanvang hebt afgezegd.