Over Tjitske de Boer

Tjitske de Boer - Feldenkrais centrum Utrecht

Tjitske de Boer

Toen ik tegen de dertig liep was er bijna geen lichaamsdeel meer waar ik geen pijn had. Het was heel ontmoedigend en deprimerend. Toen de Feldenkrais Methode op mijn pad kwam, heb ik mezelf er weer helemaal bovenop geholpen door met behulp van de feldenkraislessen mijn bewegingsgewoontes te veranderen. Dat is geen 1, 2, 3 gebeuren geweest. Maar wel steeds die belofte na elke les: “als ik me nu zo kan voelen, dan wil ik me wel altijd zo voelen!”

Omdat ik als fysiotherapeute veel met mensen met bewegingsklachten te maken had, was het voor mij vanzelfsprekend om de feldenkraisopleiding te gaan doen. Dat was op dat moment ook de enige mogelijkheid, omdat er nog geen feldenkraisdocenten in Nederland waren.

Na een aantal jaren en een aantal terugvallen was ik grotendeels zonder pijnklachten.
Nu nog steeds is pijn die ik voel informatie over hoe het met me gaat, hoe ik in mijn vel zit en wat ik nu nodig heb.

Na het afronden van mijn feldenkraistraining ben ik altijd advanced feldenkraistrainingen en masterclasses voor ervaren feldenkraisdocenten blijven volgen. Ook assisteer ik altijd in de feldenkraistrainingen in Nederland.
Ter ondersteuning van mijzelf en mijn functioneren als feldenkraisdocent heb ik de volgende aanvullende studies gedaan:

  • Intuïtieve vorming bij het Centrum voor Leven en Intuïtie
  • PostHBO hypnotherapieopleiding van de SETH
  • Bodynamic workshops en hun jaartraining waar ik me o.a. heb verdiept in Post Traumatisch Stress Stoornis
  • Masterclasses bij Chava Shelhav en Anat Baniel speciaal gericht op het werken met baby’s en kinderen, met name kinderen met special needs
  • De Feldenkrais Mentortraining van Larry Goldfarb
  • Matrix Energetics
  • Light Body
  • Life Skills University bij Open Circles

Ik heb nu meer dan 30 jaar ervaring. Mijn speciale werkgebieden zijn: pijnklachten, neurologische problemen, bekkenbodemklachten, musici, kinderen en speciaal baby’s.

Sinds 2008 heb ik de Child’Space opleiding gedaan, die is gebaseerd op de Feldenkrais Methode. Daar ben ik nu de organisator en trainer. Dit brengt mijn focus meer en meer op het werken met baby’s en peuters en het begeleiden van ouders in hoe ze hun baby’s en jonge kinderen het beste kunnen ondersteunen in hun motorische ontwikkeling. Op www.childspace.nl kun je lezen over de training en wanneer er een volgende begint. Via www.childspaceutrecht.nl.nl kun je lezen over hoe ik werk met kinderen en waar ik wellicht jouw kindje kan ondersteunen. Via www.parent2b.com.com informeer ik aanstaande ouders over hoe ze hun kindje welkom kunnen heten op de wereld.

Sinds 2010 geef ik regelmatig thematische Feldenkrais workshops in Frankfurt am Main. In 2015 was ik in Sint Petersburg om daar te werken met kinderen met special needs. Lees hier mijn Engelse blog erover https://childspace.nl/childspace-method-working-children-special-needs-parents/ Een half jaar later heb ik daar een weekend workshop gegeven voor ouders van kinderen met special needs. Dit is wat ik graag op meer plekken in de wereld wil gaan doen.