Bekkenbodem training

Heb je problemen in het bekkenbodemgebied? Ben je benieuwd wat een bekkenbodem training inhoud en wat de voordelen van een training zijn? Neem dan deel aan mijn bekkenbodem training. De training is voor zowel mannen als vrouwen. Heb je bijvoorbeeld last van menstruatieproblemen, overgangsklachten of verzakkingen? Of heb je last van de prostaat of andere delen in dat gebied? Heb je last van urineverlies of juist verlies van ontlasting? Dan kan deze bekkenbodem training je zeker helpen. Als bewegingscoach sta ik voor je klaar om je te begeleiden je klachten te verminderen of op te lossen. Ik maak gebruik van de Feldenkrais Methode om je meer inzicht te bieden op je klachten en er meer grip op te krijgen. Lees in mijn blog over de functie van de bekkenbodem.

Voor wie is de bekkenbodem training bedoeld?

De bekkenbodem training is vooral bedoeld voor mensen die klachten hebben in dat gebied. De klachten in dat gebied kunnen sterk uiteenlopen. Bekende klachten die je kunt ervaren zijn: 

  • je plas en/of ontlasting niet goed kunnen ophouden
  • verschillende pijnklachten rond je menstruatie
  • als je een verzakking hebt in dat gebied
  • als je een operatie hebt gehad in het rug/buik gebied

Wil je invloed uitoefenen op deze pijnklachten, een gevoel van bewustzijn creëren in je bekkenbodem en verbonden zijn met heel je lichaam? Dan is mijn bekkenbodem training bestemd voor jou. Ook bij problemen zoals incontinentie en problemen na baarmoederoperaties kun je deelnemen aan de bekkenbodem training.

‘Subtiel voelen levert meer op dan hard werken en dat vind ik fantastisch aan de Feldenkrais Methode. Tjitske kan goed verwoorden wat je zou kunnen voelen, voor mij heel helpend!’
Bekkenbodem training
Bekkenbodem training

Wat houdt deze training in?

De bekkenbodem training is een cursus die verspreid over 6 weekenden wordt gegeven. De cursus wordt geheel online gegeven via Zoom. Al zijn we niet fysiek met z’n allen aanwezig in een ruimte is het wel fijn om in je privéruimte makkelijk te kunnen deelnemen aan de cursus. Ik heb de cursus al 15 jaar en meerdere malen via Zoom gegeven, en dat was elke keer weer een groot succes.

‘Als je je bekkenbodem in zijn functie beter wil leren kennen dan is dit een aanrader. Ook juist als je heup- of rugproblemen hebt. Dus bekkenbodem is meer dan plas ophouden en/of verzakking.’

Bij deze training gaan we bewegingen doen die vooral het bewustzijn, de ontspanning en de kracht in dat gebied vergroten. We ontdekken samen de omliggende spieren en welke spieren mogelijk voor pijn zorgen. Zo creëer je meer contact met de bekkenbodem. In de samenleving wordt dit gebied vaak gezien als een gebied waar vrouwen zich meer mee bezighouden. Maar het bekkengebied is complex en er kunnen veel klachten ontstaan. Klachten zoals urineverlies, menstruatieklachten en spierzwakte komen regelmatig voor. Mijn training biedt een oplossing voor deze klachten door een sterke bewustwording van (en controle over) de spieren en in dat gebied.

De bekkenbodemworkshop ‘Zeggenschap over je bekkenbodem’ wordt online geplaatst en deze is nog in bewerking, dus nog niet beschikbaar.


Het is een prettige, maar ook intensieve cursus met mooie resultaten en een fijne sfeer met elkaar. We doen bewegingen die het bewustzijn, de ontspanning en de kracht vergroten in het bekkenbodemgebied. Het is bedoeld voor alle mensen met problemen in het bekkenbodemgebied, zoals incontinentie, menstruatieproblemen, overgangsklachten, verzakkingen, etc. en voor hen die er gewoon meer contact mee willen maken. Het is voor ieder een interessante cursus met een intens veranderd bewustzijn van de bekkenbodem in de samenhang met het gehele lichaam.