Geef je hand de leiding in beweging

Mijn vorige blog ging over het dynamische geheel van de schouder/schoudergordel. Ik hoop dat je dat nogal technische verhaal met betrekking tot onze prachtige anatomie hebt gelezen. Als die dynamische samenwerking voor je begrijpelijk is, kun je ook snappen waarom het zo moeilijk is om je schouder echt te ontspannen en te laten dragen door je ribben. Om je schouder echt te laten dragen is het nodig om je schouderblad los te laten in je rechtop zijn.

Wie heeft de leiding?

Een andere veel voorkomende verwarring in de bewegingsdynamiek van hand en arm is: wie heeft de leiding? Wat ik vaak zie bij mensen met klachten is dat de hand een beetje leeg aanvoelt, terwijl de schouder heel compact is en te strak. Dit betekent meteen dat ondanks de pijn, de schouder het initiatief in de bewegingen heeft en de hand een beetje voor spek en bonen meekomt. Is dat ‘handig’?

Bewegingsontwikkeling

De bewegingsontwikkeling van je armen begint als je als baby je hand in je mond steekt of later iets pakt en naar je mond brengt of nog later naar iets reikt wat verder weg ligt. Wie hebben hier de leiding? Dat zijn je ogen en je hand. Je hand pakt, je hand reikt en neemt je arm en schouder mee en vervolgens de ribben. Dit is ook meteen het begin van omrollen, van verdere motorisch vaardigheden. Altijd met je ogen en je hand als leider van de beweging. Zo heb je het vroeger gedaan, zo zit het diep verankerd in je brein op een heel onbewust niveau.

Onze innerlijke instructies loslaten

Wat gebeurt er dan met deze vaardigheden als je hoort van je moeder of van wie ook dat je je rug recht moet houden en je schouderbladen naar achteren? In feite wordt ineens je verstand, je innerlijk instructie belangrijker dan je spontane bewegingsdynamiek. Bewegen hoort spontaan en vanzelf te gaan en niet via instructies van je denkende en analytische brein, je hersenschors. De verschillende samenwerkende spieren zijn te veel en te complex om dat überhaupt met je verstand te kunnen regelen en toch proberen we dat steeds opnieuw met allerlei weetjes van sportinstructie en/of fysiotherapeuten. Dat is eigenlijk het belangrijkste van mijn werk: jou leren om alle innerlijke instructies los te laten.

Geef je hand de leiding terug!

Om je hand in de beweging weer de leiding te kunnen geven is het nodig dat je schouder kan ontspannen. Dat je het stuur erin en alle instructies loslaat en je arm laat dragen via je schoudergordel en op je ribben. Dat gaan we het komende half jaar in de feldenkraislessen onderzoeken. Ook nieuwsgierig? Er is op donderdag 4 januari 2024 om 8 uur een zoomles om gratis uit te proberen. Opgeven kan hier. feldenkraiscentrumutrecht@lombok.nl

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie