Hebben mannen ook een bekkenbodem?

Ik deed mijn najaarsworkshop in Frankfurt am Main over zitten en hoe je daar meer gemak in kunt vinden. Daar kwam ook de bekkenbodem ter sprake en natuurlijk deden we daar dan ook bewegingen mee. Meerdere deelnemers, die al die jaren dat ik die workshops geef, erbij zijn, bekenden dat ze hun bekkenbodem niet voelden. Ik werd daardoor verrast. Het was niet de eerste keer dat ik in mijn workshop een bekkenbodembeweging deed. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend!

Heb ik dan ook een bekkenbodem?

Nu kon één persoon mij verwoorden wat het probleem was voor hem. ‘Ik heb nooit geweten dat mannen ook een bekkenbodem hebben. Ik dacht dat dat alleen iets van vrouwen was’. Deze man heeft allerlei klachten rond zijn heupgewrichten en knieën. Hoe zou het daarmee gegaan zijn als hij 10 jaar geleden of meer wist van het bestaan van zijn bekkenbodem?

Vaak altijd aangespannen

Je bekkenbodem is zo’n fundamenteel onderdeel van al je bewegingen dat onbewust ervan zijn vooral kan betekenen dat de spieren ervan altijd aangespannen zijn. Dat is namelijk bij vrouwen ook zo, waarom dan ook niet bij mannen? Maar dan span je hoogstwaarschijnlijk ook allerlei spieren rond je heupgewrichten mee aan waardoor je gewricht meer op elkaar wordt geduwd wat moeizamer bewegen veroorzaakt. En een snellere slijtage van het gewrichtskraakbeen veroorzaakt.

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een samenstel van allerlei spieren, die zich bevindt in de bodem van je bekken. Vandaar de naam bekkenbodem. Het is gevestigd tussen je beide zitbotten, naar voor toe aan je schaambot en naar achter toe tot aan je stuitje. In de bekkenbodem bevinden zich de openingen voor het lozen van je afvalstoffen: plas en poep. Bij mannen loopt de urinebuis nog een stukje door naar het eind van je penis. Maar je kringspier waar je je plas ophoudt zit ook gewoon in de bekkenbodem. Je kringspieren waar je die openingen mee controleert zijn een onderdeel van die verzameling spieren, die bekkenbodem heet. Bij vrouwen is er de opening van de vagina als extra opening, waar ook een kringspier bij hoort.

Zitten met ontspannen bekkenbodem

De workshop was zo opgebouwd dat de deelnemers meer en meer konden ervaren hoe het loslaten van de bekkenbodem en het zich bewust zijn ervan, enorm veel meer zitgemak gaf. Alsof de basis waarop ze zaten groter was geworden. En ik denk dat dat klopt. Hoe meer je ontspant rond je zitbotten, dus heupspieren en bekkenbodemspieren, hoe meer gemak je hebt in het je kunnen laten dragen door de stoel in plaats van in je spieren te werken en aan te spannen.

Ook voor mannen

De cursus ‘Zeggenschap over je bekkenbodem’ helpt je het onderscheid te maken tussen de bekkenbodem en je verschillende heupspieren. Daarnaast wordt de bekkenbodem als onderdeel van je bewegingen geïntegreerd. Het zijn dus niet alleen losse bekkenbodem oefeningen, maar ook hoe de bekkenbodem reageert in al je bewegingen. Het meer bewustzijn ervan geeft op zich al een heel ontspannen gevoel. 29 januari begint er weer een nieuwe cursus via zoom, dus overal vandaan te volgen.

Bij prostaatklachten en na een prostaatoperatie is het zeer zinvol jezelf tijd te gunnen om je bekkenbodem meer in je bewustzijn te brengen. Dat kun je om te beginnen doen met de klassieke bekkenbodemoefeningen bij een bekkenfysiotherapeut. Wil je het meer integreren in je functioneren zijn de feldenkraislessen gericht op de bekkenbodem een hele mooie optie voor verbetering en gemak.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie