Mini-me en Maxi-me

In 2013 begon ik met trainingen bij Nisandeh Neta en later ook bij zijn vrouw Vered Neta. Het ging over marketing via Social Media ed. wat mij bijvoorbeeld leerde te gaan bloggen. Maar het ging ook over je persoonlijke ontwikkeling: je bedrijf is zo groot als jij bent, dus als jij je ontwikkelt als persoon werk je ook aan je bedrijf.

Velen van jullie hebben me misschien langzamerhand zien veranderen. Veel gebeurde ook vooral van binnen en nauwelijks merkbaar voor de buitenwereld. We zijn toch sterk geneigd, als we eenmaal een beeld hebben gevormd van iemand, die ander in dat beeld te willen blijven passen. Dus mogelijk heb je niets gemerkt. Ikzelf voel het verschil heel erg, maar vind het ook moeilijk te benoemen.

Maxi-me en Mini-me

Mini-me en Maxi-me

Wat mij heel erg trof was het verhaal over Mini-me en Maxi-me. Als Maxi-me worden we geboren en al onze aanpassingen aan onze omgeving en conditionering om te voldoen aan de sociale regels maken ons Mini-me. Maxi-me is je volledige potentie, alle mogelijkheden die je hebt als menselijk wezen. Maxi-me is 100% en Mini-me is een duidelijke beperking van dat, bijvoorbeeld 40 %.

Waarom voel je je na de feldenkraisles groter?

Ik heb me eigenlijk altijd afgevraagd, waarom je je vaak groter, ruimer of volumineuzer voelt na een Feldenkrais les en opeens zag ik het voor me. In een Feldenkrais les laat je langzaam beperkende activiteiten los. Je zoekt naar meer gemak en reorganiseert jezelf op een heel lichamelijk niveau. Maar er gebeurt veel meer. Je verandert bijvoorbeeld je gewoonte van alles tegelijk aanspanning naar een subtielere vorm waarin spieren niet meer doen dan nodig is. En je verandert tegelijk het kritische stemmetje in je hoofd wat je altijd afkraakt en negatieve dingen influistert naar meer compassievol en tevreden met jezelf zijn.

Opeens zag ik: we veranderen al bewegend richting Maxi-me, ons oorspronkelijke authentieke zijn. Daarom voelt het ook letterlijk groter en alle andere positieve gevoelens die je er ook bij kunt opmerken. Die Moshe was zo gek nog niet! Dit is echt een supergoede manier van werken aan het elimineren van de beperkingen van je Mini-me en groeien naar Maxi-me.

Waarom verdwijnt de verandering weer en hoe snel?

Meteen had ik ook het antwoord op mijn vraag waarom mensen steeds weer terugvallen naar hun gewoontegetrouwe Mini-me. Zodra je bij mij na de les de deur uit gaat kom je gemakkelijk terug in je oude vertrouwde geconditioneerde zelf. Je thuissituatie, werksituatie, je relatie, alles laat je heel gemakkelijk weer oud- vertrouwd worden. Misschien schuif je bij elke les 1 of 2% richting Maxi- me, maar dan vraagt dat wel om enige aandacht.

Hoe kun je de verandering langer ervaren?

Allereerst is het belangrijk op te merken wat je anders voelt. Je zou dat wat je anders voelt kunnen verankeren in jezelf:

 • door het een naam te geven
 • door een beeld erbij te zien of een kleur
 • door een herinnering terug te halen: waar ken je dit gevoel van
 • welke beweging kun je nu makkelijker maken dan voorheen
 • welk spreekwoord past bij je veranderde gevoel
 • welke melodie of toon past bij wat je voelt

En dan kun je opmerken wanneer de verandering die je voelde aan het eind van de les weg is geëbd of verdwenen is.

 • Is dat snel? Of duurt het een paar dagen?
 • Is het dan helemaal weg of is er nog wat van blijven hangen?
 • Kun je het terugroepen door aan je anker te denken?
 • Kun je de gewonnen beweeglijkheid terughalen of herinneren?

Hoe kun je voorgoed veranderen?

Onze Mini-me wil graag dat we zo blijven, dat dingen niet veranderen, dat we ‘onszelf’ blijven. Mini-me zal er alles aan doen terug te gaan naar onze gewone zelf, vastgelegd in ons beeld van onszelf en in hoe we graag willen dat anderen ons zien. Voorgoed veranderen kan alleen als we open staan voor een verandering in onze persoonlijkheid.

Wil je hierover met mij van gedachten wisselen, laat dan een reactie achter, ik reageer altijd.

, , ,

6 Responses to Mini-me en Maxi-me

 1. judith burink 15-05-2019 at 12:23 #

  Tjitske wat ontzettend mooi en duidelijk verwoord!!! En ja, zo ervaar ik het ook, wat een herkenning.
  Mag ik het voorlezen aan mijn leerlingen?
  Hartelijke groet,
  Judith

  • Tjitske de Boer 15-05-2019 at 17:47 #

   Hallo Judith,
   Dank je wel voor je enthousiaste en positieve reactie! Natuurlijk mag je het voorlezen in je groep, graag zelfs! Je kunt ze ook de mail met de link doorsturen, dan kunnen ze het nog eens nalezen als ze willen.
   Hartelijke groet,
   Tjitske

 2. Karen Hillege 15-05-2019 at 12:24 #

  beste Tjitske,

  Wat een mooie tekst en metafoor! En waarachtig waar. En wat me treft is dat ik mezelf te weinig help door me aan het ruime en gemakkelijke gevoel te herinneren door middel van een beeld, kleur, whatever helpt. Komt mini me weer langs (en dat komt ie altijd weer) dan heeft ie vaak meer impact en is het ook een kunst om hulp van anderen in te zetten om te her-inneren. Tot ziens!

  • Tjitske de Boer 15-05-2019 at 17:53 #

   Hallo Karen,
   Bedankt voor je positieve reactie. Fijn dat je het helemaal hebt begrepen zoals ik het bedoelde. Jazeker, dat maxi-gevoel verdwijnt telkens weer in het leven van alledag. Dus steeds weer opnieuw attentie geven en eventueel hulp van anderen vragen als het even zelf niet meer lukt. Dat is ook voor mij heel herkenbaar.
   Hartelijke groet,
   Tjitske

 3. Gerda Bultstra 15-05-2019 at 19:04 #

  Ha Tjitske, ik was ook cursist van Nissandeh en Vered en ook mij is mini-me en maxi-me bijgebleven. Ik ben ook alweer een jaar of 4 cursist bij jou. Feldenkrais is zo heerlijk subtiel. Ik voel me echt goed na een les en kan ook door de tijd heen het verschil zeker voelen. In het bijzonder van de bekkenbodemtraining van zo’n 3 jaar geleden heb ik nog steeds plezier. Maar ook van vele andere oefeningen. Ik zit beter, loop beter, beweeg beter.

  • Tjitske de Boer 16-05-2019 at 15:56 #

   Ha Gerda,
   Ja dat weet ik nog. Daar hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet!
   Fijn om te horen dat je mijn verhaal in je lijf kunt herkennen als het krijgen van meer mogelijkheden en meer gemak.
   Ik ben wel benieuwd of je ook kunt voelen dat je langzaamaan een grotere versie van je zelf voelt worden, meer Maxi-me. Dat gaat over meer dan beter zitten, lopen en/of bewegen. Wie is die Gerda als ze beter zit, wie is die Gerda als ze beter loopt. Hoe is het in je ervaren van jezelf veranderd. Moshe had het net als Nisandeh altijd over je grotere potentie, maximale potentie.
   Hartelijke groet,
   Tjitske

Geef een reactie