Evenwicht en zelfvertrouwen

Iemand koos voor de titel ‘Evenwicht en zelfvertrouwen’ nadat ik eerst ‘Met vallen en opstaan’ als titel had. Ik gaf deze workshop in Frankfurt am Main mei 2019 en een deelneemster raakte heel erg in weerstand door de titel, omdat ze door haar situatie zo vaak valt. Zij zei aan het eind van de workshop: “ik weet een betere titel: ‘Evenwicht en zelfvertrouwen’ en daar word ik wel blij van”.

Evenwichtig en uit evenwicht

Wat ik in Frankfurt terugkreeg van haar en de andere deelnemers is dat ze merkten dat het werken aan en met het evenwicht heel veel invloed heeft op hoe je je voelt. Meer zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Als je kijkt naar mensen die een probleem met hun evenwicht hebben, dan begrijp je al gauw dat dat het zelfvertrouwen ondermijnt. Het maakt onzeker als je niet zeker bent of je in balans kunt blijven. En wat er gebeurt, is dat je juist harder gaat werken, meer moeite doet om in balans te blijven en daarmee dus al je spieren extra aanspant.

Zelfvertrouwen

Maar werkt het ook zo omgekeerd? Is het ook zo dat mensen die minder zelfvertrouwen hebben harder gaan werken en het daardoor lastiger vinden om hun evenwicht te bewaren? Of heb je in periodes van gebrek aan zelfvertrouwen per definitie minder balans lichamelijk gesproken? Dat zijn op zich open vragen. Daar zijn geen directe antwoorden op, maar als je in je verbeelding gaat navoelen, kun je eigenlijk toch wel een antwoord geven. Hoewel er niets mis is met mijn evenwicht geeft de voorstelling van minder zelfvertrouwen toch een wat onevenwichtig gevoel, een gevoel van disbalans, je wiebeliger voelen. Dus ik verwacht dat het een directe invloed heeft op je motorische evenwichtsgevoel.
Leuk onderwerp voor een wetenschappelijk onderzoek dus. In ‘Amy Cuddy: Je lichaamstaal vormt wie je bent’ lees je over een ander onderzoek met betrekking tot zelfvertrouwen.

Werken aan je evenwicht

Wat mij bij dit onderwerp vooral opvalt, is dat mensen bij onzekerheid in hun balans eerder harder gaan werken en strakker worden in hun spieren. Wat wij met onze feldenkraisbewegingen juist leren is dat je meer op je skelet vertrouwt en je je spieren daardoor juist meer los kunt laten en dat dat je een veel betere balans geeft.
Ook kun je daardoor veel makkelijker je evenwichtsreacties gebruiken. Dat zijn geautomatiseerde reacties die je helpen jezelf op te vangen als je uit balans raakt of struikelt.
De meeste mensen spannen juist hun spieren allemaal aan, waardoor je eerder je evenwichtsreacties in de weg zit. Ook dat wordt in de lessen gericht op het evenwicht meegenomen. Eigenlijk nemen alle feldenkraislessen het evenwichtsgevoel mee omdat je evenwicht ook wordt gevormd en onderhouden door je sensoren in je gewrichten, pezen, banden en spieren. Die worden bij elke feldenkraisbeweging geactiveerd. Maar het is leuk en stimulerend om in speelse lessen met je evenwicht te spelen en het uit te dagen. Dat kan bijvoorbeeld goed door juist expres jezelf uit evenwicht te laten gaan.

, , , , , ,

2 Responses to Evenwicht en zelfvertrouwen

  1. Judith Burink 12-08-2019 at 18:36 #

    Gelukkig heb ik me al aangemeld voor de zomerworkshop. Had er al veel zin in en nu ik je blog lees weet ik zeker dat het vast weer interessant en leuk gaat worden. Ben weer benieuwd wat het me deze keer weer gaat brengen.
    Hartelijke groet Judith

    • Tjitske de Boer 14-08-2019 at 19:01 #

      Hallo Judith,
      Fijn dat de blog je enthousiast maakt! Ja, het zijn zeker weer mooie bewegingsavonturen die we gaan beleven. Ik heb er ook echt zin in.
      Hartelijke groet,
      Tjitske

Geef een reactie