Je rug terug!

Wat noem jij rug?

Wat vind jij dat je rug is? Welk deel van de achterkant van de romp hoort er volgens jou bij je rug?
Dat is best interessant om eerst over na te denken voordat je verder leest.

De rug wordt meestal gezien als de achterkant met wervelkolom en de lange rugspieren, dat deel van ons wat tegen de rugleuning rust als we zitten. Vaak voelt dat als een plaat, ongeveer triplex dik en houden we het als een plank: rug recht!
Ik kijk heel anders met betrekking tot onze rug!

Hoe zie ik de rug?

Voor mij is de rug in ieder geval de hele achterkant van onze romp, dus van overgang borstwervels naar nek tot aan het stuitje en dan de hele breedte. Dus ook de achterkant van de borstkas hoort erbij en de achterkant van het bekken.
Verder is mijn idee van ons lijf en vooral wat we onze romp noemen, dat we 3-dimensionaal zijn. Dat betekent dat we een voor- en achterkant hebben, een linker en een rechter kant, een onderkant en een bovenkant, maar vooral dat dat een inhoud heeft: onze binnenruimte. Functioneren vanuit dit ruimtelijke gevoel is zoveel prettiger, vollediger en gemakkelijker! Eigenlijk beweeg je dan vanuit je binnenruimte, vanuit je centrum.
De rug is dan het achterste gedeelte van deze ruimtelijke vorm, dus niet plat en niet als een plaat, maar ook met volume naar binnen toe.

Hoe zag ik het vroeger?

Ik weet nog goed de tijd dat ik functioneerde als hoofd met alle noodzakelijke functies: kijken, luisteren, ruiken, eten, praten, bedenken en beredeneren. Mijn lijf schreeuwde om aandacht via verschillende klachten, maar ik was het me niet bewust dat ik mezelf niet voelde. Gelukkig kreeg ik daarna een hals, romp, armen en benen door middel van de feldenkraislessen tijdens mijn opleiding. Dat was enorm fijn en hielp me meteen. Vaak voelde ik mezelf heel sterk als eenheid, niet al die losse stukjes die denken dat ze het alleen moeten kunnen redden. Toen, omdat het mezelf voelen zo nieuw voor me was, besefte ik nog niet dat dat eenheidsgevoel kwam door mezelf helemaal te voelen, dus ook de binnenruimte: al die triljoenen cellen binnen in ons huid-handsopje. Al een poosje is die binnenruimte veel meer gaan leven voor me en denk ik dat dat een essentiële schakel is naar welbevinden. Maar nog steeds kan ik mezelf van buitenaf ervaren, dus alsof ik alleen het hansopje voel. Dan moet ik opnieuw zoeken naar waar ik van buiten weer naar binnen kom.

De beweeglijkheid in de romp

In die 3-dimensionale romp is heel veel beweging mogelijk, dus het is geen statisch gebeuren, die romp. En er is samenwerking tussen voor en achter, tussen links en rechts, tussen onder en boven en in de diagonale lijnen tussen linker heup en rechter schouder en rechter heup en linker schouder. Je rug is dus een onderdeel van al die samenwerkingen en als je dat kunt gaan voelen is het opeens ook een onderdeel van een complexe 3-dimensionale en dus ruimtelijke vorm, die in alle richtingen beweeglijk is.

De rug terug in de bewegingsdynamiek

Mensen met rugproblemen zijn zich vaak niet bewust van deze zeer geavanceerde bewegingsdynamiek. Zodra iets daarvan tot je doordringt, veranderen ook de vaak jarenlang bestaande klachten. Dit thema wil ik in mijn lessen in het najaar 2023 uitwerken in 15 lessen. Alle relaties zullen voorbijkomen. Natuurlijk zijn al veel thema’s aan de orde geweest: de borstkas, het bekken, de wervelkolom en je houding, 5 fabels over houding.

Mogelijk kun je lessen herkennen uit die reeksen, als je al langer met mijn lessen meedoet. Maar het thema is steeds het geheel van de romp, zodat je rug haar rechtmatige plaats in het geheel terugkrijgt!
Je rug terug dus!

No comments yet.

Geef een reactie