Lia’s grote verandering

In de zomer van 2022 kwam Lia naar mijn centrum voor een individuele sessie. Ze was op mijn pad gekomen via haar dochter die in Duitsland woont en daar Feldenkraislessen had gedaan en daar goede ervaringen mee had. Lia was een half jaar ervoor haar man verloren, waar ze jaren tot aan zijn dood voor had gezorgd. Door de aandacht voor haar man had ze weinig tijd en ruimte om haar eigen conditie bij te houden, behalve wat ze voor haar man aan inspanningen deed. Nu vond ze het tijd zichzelf weer op de voorgrond te zetten. Ze had veel problemen met haar evenwicht en liep met nordic-walking-stokken. Zonder kon ze haar evenwicht niet goed bewaren. In huis liep ze wel zonder stokken, maar daar had ze haar meubels om zich staande te houden.

Belang van mobiele rug voor evenwicht

Wat me onmiddellijk opviel was haar starre rug en haar enorm gebogen houding. Dat is een belangrijk onderdeel van gebrek aan balans. Ze vertelde dat haar rug haar hele volwassen leven een probleem was geweest met een paar keer een hernia. Ze was al gauw 30’ gebogen als ze liep, als ze stond duwde ze zich rechtop met haar armen zoals ze dat buiten met haar krukken deed. Belangrijk was hier te werken aan wat meer rotatie in haar bovenrug en ik deed met haar een stukje van de les die je op mijn website kunt downloaden. ‘Oh’, zei Lia, ‘die had ik ook met mijn dochter gedaan!’ Daar ben ik met mijn handen op verder gegaan: haar rug herinneren aan de mogelijke draaibeweging van de wervels in de borstkas. Aan het eind van de les liep Lia al meteen met veel meer stabiliteit. Ik vroeg haar vooral nu niet haar stokken te gebruiken naar de auto, maar met schoenen aan buiten ditzelfde gevoel van balans mee te nemen. En elke dag een stuk zonder stokken buiten lopen en de beweging in zijlig doen.

Verrassingen van het leven

We hebben niet veel sessies gedaan, omdat ze met haar fiets viel en haar pols brak. Nog in het gips kwam ze weer en liet ik haar zien hoe ze met gips dezelfde bewegingen kon doen om haar rug wakker te maken voor de draaiing zo nodig bij het lopen. Hierdoor kon ze rustig wachten tot ze weer zover was met haar arm.

Zeggenschap over de bekkenbodem terug

Toen ze weer terugkwam vertelde ze over een vakantie aan zee en dat ze uit het water komend niet meer overeind kon komen. Dat wilde ze wel weer kunnen. En dat werd het thema voor die sessie. Aan het eind van het uur kon ze weer van de grond op staan. Daardoor kon ze in het najaar van 2022 meedoen met de lessen in de Atjehstraat. Na een paar lessen vertelde ze dat ze opeens meer controle over haar blaas had gekregen, wat een groot probleem voor haar was. Daardoor wist ze dat er meer mogelijk was. Ze schreef haar ervaringen met haar incontinentie dagelijks op en gaf dat aan mij bij de wekelijkse les. Op grond van wat ik las gaf ik haar weer tips en feedback terug. Omdat ze weer hoop had het echt weer onder controle te krijgen deed Lia in het voorjaar mee met mijn bekkenbodemtraining via zoom.

Houding blijvend willen verbeteren

Niet 100%, maar toch in verhouding wat het was zijn haar klachten praktisch verdwenen, dus vond Lia dat het volgende onderwerp aan de beurt was: haar houding. Lia had gemerkt dat ze elke keer aan het eind van de les zoveel rechterop kon staan met het grootste gemak. Dus dat moet permanent haalbaar zijn, vond Lia. Zo dacht ik ook toen ik in de Feldenkraistraining was. Zie blog Mijn levensmotto!

Hoe Lia dat aanpakt

Lia deed 2 individuele sessies in de zomerperiode en ging vervolgens weer meedoen met de najaarslessen ‘Je rug terug!’ waarin ik de rug in al haar relaties centraal stel. Het is zo mooi om deze vrouw op leeftijd te volgen in haar proces en haar moed en discipline daarbij. Ze doet altijd de les van de week dagelijks thuis. We deden een les op de buik waarbij ze haar rugspieren moest gebruiken. Dat voelde echt onaangenaam en ze zei: ‘Dit is niet mijn les, ik geloof niet dat ik deze ga herhalen.’ Zegt ze afgelopen week: ‘Ik ga elke dag een kwartier op mijn buik liggen zoals jij me suggereerde en dan til ik ook mijn hoofd op met mijn armen.’ Dus toch ook die lastige beweging omgevormd in haar programma!

Zo gemotiveerd en trouw aan haar wens

Wat maakt deze vrouw zo bijzonder? In eerste plaats haar motivatie weer controle over haar leven te krijgen, waarbij we nu zelfs bezig zijn met een probleem wat haar hele leven speelde. In de tweede plaats haar absolute geloof dat het kan. Door haar ervaringen wordt dat geloof steeds sterker. Ook al zegt ze vaak: ‘Ik begrijp er niets van!’ gaat ze toch met alles actief aan de slag. En ze ervaart de veranderingen wel ook al begrijpt ze het niet. Dat willen begrijpen laat ze vervolgens los.

Wil je ook iets aanpakken?

Wil je ook met een probleem aan de slag waar je al lang last van hebt? Ik heb verschillende opties. De 2 gratis lessen kunnen je al heel veel op weg helpen. Deze kun je downloaden door je naam en e-mail in te vullen op deze pagina.
In mijn oudere blogs lees je over verschillende bewegingsthema’s zoals Nek- en schouderklachten en hoofdpijn, Hoe vind je meer bewegingsgemak? en Minder moeite, meer gemak! Allen met verschillende suggestie wat je voor jezelf zou kunnen doen en tegelijk meegaan met mijn manier van kijken en denken.
Wil je meer? Dan kun je lessenseries op audio aanschaffen of je aanmelden voor de wekelijkse groepslessen via zoom of live in de 1ste Atjehstraat 2 in Utrecht.

Ook iets willen aanpakken in een individuele sessie? Die boek je hier. Als je ver weg woont dan is er ook nog de individuele zoomles.
Ik sta ook open voor vragen die bij je leven. Stel ze hieronder en als je liever meer privacy wilt, dan kun je me mailen.


 

2 Responses to Lia’s grote verandering

 1. Emma 01-12-2023 at 16:26 #

  Dag Tjitske.
  Na een forse corona, waarvan ik bijna hersteld ben, lukt het me niet om naar buiten te gaan. Als ik buiten ben, kunnen mijn longen de koude niet aan. Ik krijg dan pijn op mijn longen, en hoestaanvallen en ik word benauwd. En dan duurt het een dag voordat alles weer goed genoeg is. Dat had ik al een keer eerder na een longontsteking, en het duurde toen jaren voordat dat weer uitgesleten was
  Ik heb tijdens corona elke dag jouw ademlessen gedaan om mijn longen zoveel mogelijk ruimte te geven. En ik doe ook regelmatig je andere series. Is er nog meer wat ik kan doen om mijn longen weer sterker te krijgen de koude weer te kunnen trotseren?
  Hartelijke groet, Emma

  • Tjitske de Boer 02-12-2023 at 11:16 #

   Hallo Emma,
   Dat klinkt fors! Ik leef met je mee. In deze is kennelijk meer ruimte geven aan je longen niet de oplossing. Adem je buiten via je mond of via je neus? Je neus verwarmt de lucht die binnenkomt voor, je mond is min of meer een directe opening naar je luchtpijp en longen.
   Wat gebeurt er als je een los geweven sjaal om je gezicht doet en dus daardoorheen ademt via je neus, zodat nog wat meer je lucht die je inademt voorverwarmt?
   Hartelijke groet,
   Tjitske

Geef een reactie