Afzetten tegen de vloer

Beweeglijkheid en meegeven

Om te kunnen afzetten tegen de vloer is het nodig om eerst te leren hoe je kunt meegeven met de zwaartekracht en je dus in de vloer laten zakken. Dat is waar het eerste weekend ‘Terug naar je bewegingsbasis’ over ging. Eerst is er alleen maar meegeven met de zwaartekracht mogelijk en dan steeds een beetje in de grond duwen en weer laten gaan, heel variabel, steeds weer op een andere plek. Het maakt beweeglijk en het helpt spierkracht op te bouwen. Ook kun je het vervolgens gebruiken om je gewicht doelgericht te verplaatsen en zo in rollen gaan.
Maar hoe kom je in beweging naar voor, zoals bij tijgeren? Hoe kom je in een beweging van de vloer weg, zoals bij gaan zitten of op handen en knieën staan?

Sterkere en gerichtere druk

Ook daar heb je vooral beweeglijkheid en meegeven met de vloer voor nodig. Langzaamaan kun je meer kracht in het in de grond duwen brengen en gerichter in een bepaalde richting duwen. En als je dat met 1 been doet, wordt de andere misschien zoveel lichter dat je hem over de vloer kunt bewegen of zelfs van de vloer. Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van verplaatsen, veel gerichter op ons doel af.

Samenwerking tussen armen en benen

Maar eerst is er nog een zoektocht over samenwerken. Doen de handen meer dan de voeten dan gaan we juist van ons doel weg. En als de voeten dan echt gaan meewerken in een push naar voren, maakt dat de benen weer sterker om ons verder op te gaan richten van de vloer naar kruipen of naar zit.

Terug naar je bewegingsbasis

Dit is wat we gaan onderzoeken in ‘Terug naar je bewegingsbasis deel 2’. Beweeglijkheid en meegeven combineren met richting geven en afzetten en dan opeens zit je op de vloer. Natuurlijk vraagt dat geduld en misschien nog meer meegeven of juist een arm of been op het juiste moment in de juiste richting bewegen. Met wat experimenteren en blijven voelen wat je doet met je adem en met je contact met de vloer kun je speels zoeken naar waar je licht kunt blijven en zacht.
Baby Liv laat dat weer prachtig zien in een filmpje van haar.

YouTube voorvertoningsafbeelding

, , , , , , ,

2 Responses to Afzetten tegen de vloer

 1. Yael Karo 31-05-2017 at 15:20 #

  Zo mooi beschreven!

  • Tjitske de Boer 31-05-2017 at 18:31 #

   Dank je wel, Yael! Met jouw scherpe kijk en kritische taalgevoel en met je kennis en ervaring ervaar ik dit als een heel groot compliment! Echt heel fijn om te horen.
   Lieve groet, Tjitske

Geef een reactie