Meer van je mogelijkheden benutten

Waarom is de Feldenkrais Methode zo prachtig om te werken aan veranderen? Wat maakt dat het werkt en hoe kun je de veranderingen meer blijvend maken?

Leren

Eigenlijk is de Feldenkrais Methode een model van hoe je leert. Het is een heel organische manier van leren vanuit beweging en dat is ook hoe we ons leervermogen hebben gestart: vanuit beweging. Als je de stapjes weet in beweging kun je het op van alles toepassen.
De manier waarop je brein zeer leerbereid is, is als je het vragen stelt. In de Feldenkraislessen zijn dat bijvoorbeeld vragen:

  • over wat je voelt als je beweegt, dus sensorische vragen: wat verandert er in je contact met de vloer, waar wordt de druk groter en waar wordt die juist kleiner of beweeg je zelfs van de vloer weg? Kun je de bewegingslijn van je elleboog in de ruimte volgen?
  • over hoe je precies beweegt: bewegingsritme, bewegingstempo, hoe vloeiend beweeg je, wat gebeurt er onderwijl met je ademhaling, etc.
  • over verschillen tussen links en rechts: waar beweegt het makkelijker, waar juist stroever of hakkeliger of op een andere manier moeizamer?

Door veel variatie in de vragen kom je steeds dichter bij wat je precies doet, wat de kwaliteit is en of je de beweging prettig vindt. En als je het niet prettig vindt, wat zou je kunnen doen zodat het prettiger voelt. Kleiner bewegen, een andere richting zoeken, kijken of je vooral ook langzamer kunt bewegen en daarin naar gelijkmatigheid in het tempo zoeken.

Waarom veranderen?

Vaak is ontevredenheid de belangrijkste reden om te veranderen. Iets werkt niet wat je graag zou willen laten werken. Vaak gaat het belletje pas rinkelen als iets steeds opnieuw pijn geeft, bijvoorbeeld. Of je voelt je stijf en je weet dat je dat vroeger niet was. Waarom accepteren dat je stijf voelt? Zou er geen andere mogelijkheid zijn?

Je menselijk potentieel benutten

Een heel andere reden om aan verandering te werken is dat je jezelf in een veel krappere jas hebt zitten symbolisch gesproken dan je eigenlijk aan mogelijkheden hebt. Je zou kunnen zeggen dat alle persoonlijke eigenschappen je ook op een bepaalde manier inperken, je eigen persoonlijke begrenzing. Maar als je kijkt naar menselijke mogelijkheden? Er is zoveel mogelijk als je dat wilt, als je er ruimte voor kunt maken.  En dat zit in de kern van de feldenkraislessen: uitdagen om meer van je menselijk beweegpotentieel waar te maken. Sommige van die bewegingen zijn ronduit uitdagend, waarbij je steeds zoekt naar nieuwe manieren om toch in gemak te kunnen blijven of gemak al bewegend en variërend te zoeken. En als je in beweging merkt dat er meer mogelijk is wordt je jas vanzelf al ruimer en vertaal je het spelenderwijs naar andere gebieden in je leven. Waarom zou je voor minder gaan?

Jouw reden om te veranderen

Wat zou voor jou een reden zijn om te willen veranderen? Daarover nadenken is een eerste stap om er daadwerkelijk stappen in te zetten. Een reden als: ‘ik wil van die rugpijn af’ is dan niet een goede. Meer wat zou je anders doen als je die rugpijn niet had? Waar liggen voor jou dan nieuwe mogelijkheden? Wat in je leven zou je dan veranderen? Geef hieronder een reactie, ik ben benieuwd.

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord