Feldenkrais maakt me blij

In maart en april hebben we met een team collega’s gewerkt aan een film over de Feldenkrais Methode, samen met een hele groep vrijwillige meespelers. Zij speelden vooral mee omdat ze zelf zo enthousiast zijn over de feldenkraislessen en hun effect. De film vind je hier onderaan de blog.

Een van de hoofdrolspeelsters verzuchtte toen ze de film zag: ik heb helemaal niet verteld dat ik weer met bomen kan sjouwen. Ik heb haar daarom gevraagd om alsnog over haar ervaringen met de Feldenkrais Methode te vertellen.

Dit is Yette’s verhaal:

In de film wordt gezegd:

‘je bewegingen voelen natuurlijker en gemakkelijker en met direct resultaat’

‘optimaal wil leren functioneren in alles wat hij of zij doet’

‘je krijgt een groter bewegingsrepertoire tot je beschikking en daarmee de vrijheid om te kiezen wat voor jou prettiger en lichter voelt’

Dat is het echt voor mij!

Ik kon niet meer lange dagen werken in het zware landschapsbeheerwerk in de provincie. In mijn angst zag ik mezelf in een rolstoel terecht komen. Steeds meer last kreeg ik van knie, heup en rug.
En wie moet er dan de Amerikaanse rivierkreeft uit z’n lijden verlossen als we bij Natuurmonumenten in Het Hol in Kortenhoef maaien?
Of wie moet er al dat maaisel verwijderen zodat we de dotters kunnen zien langs het Gein en dat daar de ratelaar blijft.
En wie zorgt dan dat de Oude Joodse Begraafplaats in Maarssen niet met bomen dichtgroeit. (Machinekade, gesticht in ca. 1749. In gebruik ca. 1749-ca. 1925)

Dat is mijn werk.

Ik kreeg hulp van een manueel therapeut en fysiotherapeut en ik kreeg Orthomanipulatie.
Maar ik ging steeds vreemder lopen en had geen grip op hoe ik dat deed.

Gearmd met een vriend hoorde ik hem zeggen “het wordt wel erg, Yette, kan je niet anders lopen?”

Ik (ex-ergotherapeut) besloot verder te zoeken.
Via een arts die met me meedacht over wie er op dat vlak het beste ‘met mij mee kon denken’ kwam ik via een Cesartherapeute in Houten terecht bij een Cesartherapeute in Utrecht die ook Feldenkrais doet.
’t Waren kleine details die ik kon veranderen met hééééél groot verschil. Binnen twee weken wist ik hoe ik het simpel anders kon doen.

Ik had de keuze mijn knie te overstrekken of dat niet te doen, bijvoorbeeld.
Ik was geraakt!
En gegrepen door de Feldenkrais Methode.
Ik had er al vaker over gehoord, nieuwsgierig als ik ben naar alles wat je leven kwaliteitsverbetering kan geven.
En het fysiek zware vrijwilligerswerk kan ik weer doen!

Van een behandeling, vergoed door m’n uitgebreide ziektekosten verzekering, ga ik nu net als mijn moeder deed naar ‘gym’. Zij ging alleen als er een Cesar of Mensendieck oefentherapeut voor de groep stond. Ik doe het nu met een Feldenkrais plus docent voor de groep.

[uit de film:]
“Ik wordt er heel blij van dat ik invloed heb op hoe ik het kan doen, hoe ik kan bewegen!”

Yette

YouTube voorvertoningsafbeelding

Een prachtig stimulerend verhaal van Yette. Wil je reageren, wil je ook je ervaring met de Feldenkrais Methode delen? Schrijf dan onder reply je reactie.

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie