Wat een interessante droom

Ik had vanochtend een droom over een collega van mij die ik op straat tegen kwam. Zij is al lang met pensioen en af en toe zoek ik haar op en werk ik met haar. In mijn droom reed ze in een rolstoel door mijn straat en natuurlijk vroeg ik hoe het met haar ging. ‘Ik heb iets aan mijn longen, die verharden steeds meer,’ zei ze en ze gaf mij een boek waar de beschrijving in stond van wat ze had.

Ik moest het zelf maar lezen wat voor implicaties dat voor haar had. In de beschrijving stond weinig meer over de longaandoening dan wat zij had verteld, maar de psychische complicaties die het had was uitgebreid beschreven. Het leidde uiteindelijk tot autisme. Het was alsof ze dat woord niet kon uitspreken, maar het wel wilde laten weten en daarom dat boek altijd bij zich had.

Hoe voelt dat in je lijf

Ik vroeg aan haar: ‘Wat gebeurt er met jou als je aan je pleegkinderen denkt? Wat voel je dan? En vooral wat voel je dan in je lichaam veranderen?’ Als zij het kanaal van haar gevoelens activeert en open houdt kan dat toch niet zo’n sterke verandering in haar teweeg brengen dat zij gevoelloos gaat reageren? En hiermee zeg ik niet dat autisme gevoelloosheid is. Er is al heel veel onderzoek gedaan en er zijn veel vormen van autisme. Wat er in ieder geval uit die onderzoeken komt is dat kinderen zo gevoelig zijn dat ze ter bescherming de buitenwereld afschermen.
De beschrijving in het boek gaf mij redenen te denken dat afgestomdheid en gevoelloosheid in de empathische emoties het probleem was bij deze aandoening en dat ze dat samenvatten met het woord autisme. Maar mijn collega had gedurende haar leven al geleerd te voelen en met haar gevoelens om te gaan in haar leven. Daar kon ze naar teruggrijpen. Dat kon ze actief aanzetten.

Dankbaarheid

‘En’, zei ik: ‘hoe zou het zijn om een dagelijks ritueel rondom dankbaarheid te maken. Dat is een van de sterkste gevoelens. Daarmee kun je je natuurlijke meegevoel en empathie wakker houden.
En daarnaast wil ik je eraan herinneren wat je geleerd hebt door je jarenlange training in de Feldenkrais Methode, die we grotendeels samen hebben gedaan. Dat gaat voortdurend over flexibiliteit. Flexibiliteit in bewegen, maar ook flexibiliteit in voelen, denken en waarnemen, zoals Moshe Feldenkrais dat zo mooi heeft beschreven in zijn boek ‘Bewust worden door bewegen’. Alle oefeningen die je kent kun je gebruiken om jou te activeren in al deze vier systemen. Waarom zou een deel van jouw lichaam opeens zoveel invloed hebben op hoe je je voelt?’

Betekenis van de droom

Daar eindigde mijn droom en ik dacht meteen: dit is echt interessant! Wat zou de betekenis zijn van de verhardende aandoening van de longen met betrekking tot de gevoelens van empathie? Of verstijft de borstkas en hebben daardoor de longen minder bewegingsruimte om vrij te functioneren. De borstkas is het buitenste deel van het pantser om je hart. Het is in onze cultuur, waar emoties sowieso niet zo sterk worden getoond, bij iedereen een vrij star geheel met weinig bewustzijn dat het daar eigenlijk bedoeld is om te bewegen. Het is alsof we het terughouden van onze emoties helpen door de borstkas stil te houden. Bewegingloos en star. Een beetje meebewegen met de ademhaling is alles wat er is.

De borstkas centraal

Voor mij is echter de borstkas zo centraal in alle bewegingen. Ik noem het wel het klaverblad van alle verbindingslijnen in ons lichaam, alles moet erdoorheen. De verbinding hoofd en bekken bijvoorbeeld of de armen naar het bekken. Het bekken is vooral een stabiel deel in ons lichaam, de plek waar ons zwaartepunt in is. Het is ons krachtcentrum. Maar alle bewegingen die je bekken maakt, vragen om vrijheid en beweeglijkheid in de rib-wervelgewrichten en in de ribben. Dat is waarom alle feldenkraislessen op een bepaalde manier iedere keer weer die bewegingsruimte en beweeglijkheid activeert. En hoe lekker loopt dan alles daarna weer, alsof je hele lichaam gesmeerd is en in zo’n staat van samenwerking dat er geen wrijvende delen over zijn. Dat is zoals wanneer het klaverblad geen files heeft, zodat alles daar vrij doorheen kan bewegen.

Roept dit verhaal vragen bij je op of heb je er ook ideeën over nodig ik je van harte uit om te reageren in het commentaarveld.

,

One Response to Wat een interessante droom

  1. SIMONE 24-03-2021 at 12:36 #

    Beste Tjitske,

    Jouw tekst lees ik op het moment dat het blijkbaar de bedoeling is. Het helpt me. Dank, Simone

Geef een reactie