Functionele Integratie lessen

Over mijn individuele lessen, Functionele Integratie op basis van de Feldenkrais Methode, heb ik eigenlijk nog nooit geschreven. Toch vinden vaak mensen mij, die al van alles hebben gedaan om van hun klachten af te komen. Meestal komen ze dan met: “ik wil graag onderzoeken wat ik zelf kan doen ‘om beter in mijn vel te zitten’, ‘om van mijn klachten af te komen’ ‘om de steeds weer optredende herhaling’ te voorkomen”.

Waarom heet het Functionele Integratie?

Wat ik een functie noem is bijvoorbeeld zitten, staan, lopen, bukken, reiken, een hand geven, gaan zitten, opstaan. Waar ik naar kijk is hoeveel er van jou mee doet in die functie, waar laat je jezelf meegaan, wat hou je achter, wat is buiten beeld, buiten je aandachtsveld, hoeveel inspanning kost het je.
Eigenlijk doet altijd je hele lichaam mee. Er zijn delen die starten, er zijn delen die mee moeten geven. Wat werkt tegen de beweging in, wat doet tegelijk iets anders. Deze dingen ontdekken en de samenwerking optimaliseren is wat Moshe Feldenkrais Functionele Integratie heeft genoemd.

Hoe gaat dat in zo’n les?

Ik luister dan naar wat je wensen zijn en hoe jij je probleem/problemen omschrijft en stel wat verhelderende vragen, zodat ik meer informatie heb. Maar dan begint het pas echt. Daarna komt de informatie vooral via voelen binnen en via kijken naar hoe je beweegt.

Ik vraag je te gaan staan en kijk naar wat me daarin opvalt. En stel vragen om jouw aandacht te richten op wat jij voelt en of dat lijkt op wat ik zie. Dan leg ik mijn handen op je bekkenrand en voel hoe je in je beide voeten staat en beweeg je in verschillende richtingen om te voelen hoe dat gaat en wat daarin opvalt. Meestal staan mensen meer op een been en hebben ze bewegingsrichtingen die gemakkelijk gaat en die waarin er duidelijk weerstand is.

Daarna kijk ik naar hoe je loopt. Daar is voor mij heel wat aan te zien, jou vraag ik dan bepaalde vergelijkingen te maken: bijvoorbeeld bewegen je schouders op dezelfde manier? Evenveel?

Afhankelijk van je vraag ga ik òf in zit verder òf in lig op mijn feldenkraisbank, een ‘massage’bank op zithoogte. Bijvoorbeeld als ik in je verhaal hoor dat zitten niet gemakkelijk is, begin ik daar. Je zit namelijk heel wat uren per dag en als je daar meer gemak kunt realiseren verandert dat al je hele perspectief. Als we op een andere manier iets verbeteren en je zit uren achtereen ongemakkelijk is het mijns inziens water naar de zee dragen. Zitten is voor mij iets wat echt gemakkelijk kan. Maar heb je pijn in zit, dan zal ik in lig met je zoeken naar wat de pijnvrije houding is en werken we vandaaruit.

Verschillende soorten pijnklachten

Meestal komen mensen met klachten en willen van die klachten af. Ik vraag dan altijd: ‘Waar wil je naartoe? Wat wil je bereiken? Wat wil je beter kunnen? Hoe weet je dat je dat hebt bereikt?’
Van klachten afkomen is een logische wens, maar heeft een negatieve richting. Als je weet waar je naar toe wilt werken, werkt dat vele malen beter en is voor mij ook makkelijker om op te handelen. Hoe duidelijker jij weet wat je wilt hoe efficiënter we samen kunnen werken.
Ik zeg altijd: ‘Ik werk niet met klachten, ik werk met mensen! Dus met het hele plaatje waar je alles in kan zetten wat jij wilt dat erin staat. Alles wat met jouw functioneren te maken heeft, zoals stijfheid, onhandigheid, bewegingsbeperkingen, chaos in je hoofd en noem maar op.

Ik help je je eigen begrenzende spieren los te laten, nieuwe bewegingsruimten te ontdekken door jou vanuit allerlei posities te bewegen binnen de bewegingsruimte die jij geeft en door de communicatie die ontstaat tussen die bewegingen en jouw brein zal er geleidelijk aan meer ruimte ontstaan. Dus ik beweeg jou en voor thuis geef ik je aanvullende bewegingen om die ruimte in je bewegingspatronen op te nemen.

Ik weet dat de prijs van een les voor de meeste mensen hoog voelt, maar ikzelf zie het als een investering, een investering in jezelf. Of liever gezegd een cadeautje aan jezelf! Wat je in de les leert komt de rest van je leven ten goede. Vaak ontmoet ik mensen die bij mij Functionele Integratie lessen hebben gedaan. Ze zeggen altijd: “ik werk nog steeds met wat ik toen van je heb geleerd” of iets dergelijks. Lees meer

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie